Rusia doreşte să-şi protejeze spaţiul cibernetic, de „imprevizibilul occident”

retea globala internet

Rusia ia în calcul măsuri de securitate care să protejeze spaţiul cibernetic al acestei ţări, împotriva „occidentului imprevizibil” a declarat vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, asta după ce un ziar rusesc anunţase cu puţin timp în urmă că Moscova analizeza posibilitatea de a se deconecta de la Internet, pe timpul protestelor sau conflictelor armate.

Unul dintre ziarele cunoscute din Rusia, Vedomosti, a anunţat, citând surse ale industriei ruseşti, că Putin va convoca luni o întâlnire a Consiliului de Securitate, pentru a discuta despre posibile restricţii ale spaţiului informatic ale acestei ţări. În cadrul acestei întâlniri se va discuta despre posibilitatea de a deconecta Rusia de la Internet, în situaţii de urgenţă, aşa cum ar fi protestele sau acţiunile militare de amploare.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a confirmat întrunirea Consiliului de Securitate, însă a refuzat să discute despre agenda acestuia. Cu toate acestea, a ţinut să precizeze că autorităţile nu plănuiesc să deconecteze Rusia de la Internet, însă trebuie luate măsuri pentru a proteja ţara de occidentul „imprevizibil”.

„Ţinând cont de gradul major de imprevizibilitate arătat de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, Rusia trebuie să ia măsuri pentru a-şi aigura propria securitate. Aceste măsuri de securitate sunt discutate în mod constant, la diferite niveluri, inclusiv cele ministeriale, luând în calcul imprevizibilitatea partenerilor noştri din străinătate” a afirmat Dmitry Peskov.

Întrebat dacă Rusia pregăteşte măsuri care le-ar permite oficialilor din această ţară să deconecteze segmentul rusesc de Internet, de la reţeaua globală, Dmitry Peskov a spus:

„Aceasta este o întrebare pe care ar trebui să o adresaţi altor ţări, în primul şi în primul rând Statelor Unite ale Americii. Având în vedere gradul scăzut de predictibilitate a acţiunilor lor, ar trebui să fim pregătiţi pentru orice. Nu discutăm despre posibilitatea ca Rusia să se deconecteze de la Internet din proprie iniţiativă.”

Din cauza faptului că majoritatea canalelor media din Rusia sunt direct sub controlul Kremlinului, ziarele de pe Internet şi din social media au avut o importanţă majoră în ultimele luni, în încercarea de a prezenta situaţia reală a crizei din Ucraina şi a unei posibile implicări a trupelor ruseşti în acest conflict militar.

Autorităţile plănuiesc să adopte noi măsuri de „securizare a suveranităţii segmentului de Internet rusesc” care ar putea include şi deconectarea Rusiei de la reţeaua informatică globală, în situaţii speciale aşa cum ar fi revoltele de amploare sau conflictele militare, au scris cei de la respectivul ziar. Acest lucru se doreşte a fi dus la îndeplinire la începutul anului viitor, cel târziu. Ministerul Comunicaţiilor din Rusia a refuzat să comenteze toată această situaţie.

Chiar şi aşa, experţii sunt de părere că autorităţile ar putea să se confrunte cu dificultăţi tehnice, mai ales că Rusia, spre deosebire de China, este foarte bine integrată în reţeaua informatică globală.

Evident, toate aceste decizii sunt luate ca urmare a sancţiunilor recente dispuse de către Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, după ce acestea au considerat că Rusia s-a implicat mai mult decât era necesar în criza din Ucraina.

Sursa: Security Week

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *