Cum am rezolvat “Your PC ran into a problem and needs to restart” BSOD pe Windows 8.1

Micutul laptop pe care il folosesc acum are aproape doi ani de zile si in timpul asta, pana ieri, nu am vazut nici macar o singura data un BSOD (Blue Screen of Death) dat de Windows 8.1.

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Windows 8.1 este foarte stabil, atat timp cat modifici cateva lucruri esentiale pe la el. Si stabil si rapid. As indrazni sa spun ca este peste Windows 7 la stabilitate si rapiditate.

Cum lucrurile nu tin o vesnicie, a venit si timpul celebrului BSOD. Habar nu aveam cum arata eroarea critica pe Windows 8.1, pentru ca nu o vazusem niciodata, asa ca am crezut ca-i ceva ca pe Windows XP.

Nu, pe Windows 8.1 iti apare semnul de “sad” 🙁 si esti anuntat ca “Your PC ran into a problem and needs to restart” dupa care mai colecteaza niste date despre eroare si se restarteaza, afisand si denumirea erorii, nu codul, asa cum se intampla inainte.

Adica Windows 8.1 este supi ca a dat eroare si vrea sa nu mai dea. Mesajul corect ar fi fost, in limbajul romanesc: “Functionam bine, pana un bou (probabil TU) a instalat ceva aiurea si m-a facut sa dau eroare. Nu-mi pasa, descurca-te!”.

Pentru ca asta s-a intamplat. Nu am instalat un singur lucru, ci mai multe. Am instalat multe programe de securitate informatica, pentru a realiza niste tutoriale si a mai vedea si eu cum arata programele antivirus ale zilelor noastre. Instalam un program, il inregistram video, dupa care il dezinstalam.

Ceea ce am observat a fost ca nu toate programele se dezinstaleaza complet, asa cum ar trebui, ci mai pastreaza anumite lucruri care intra in conflict cu alte softuri si uite asa apare frumosul BSOD.

Nu credeam ca in zilele noastre mai sunt programe care sa nu stie sa dispara complet de pe PC, atunci cand le dezinstalezi sau, cel putin, sa nu te incomodeze atat de tare. Se pare ca inca sunt.

Era ceva de pe la McAfee, care nu se dezinstalase complet, insa nu de acolo a venit problema, ci din partea unui antivirus care se numeste Rising Anti-Virus. Habar nu aveam ca-i chinezesc, desi ar fi trebuit sa-mi dau seama dupa nume, ca nu mai exista de prin 2013 si ca poate nici nu era compatibil cu sistemul meu de operare.

Daca stiam toate lucrurile astea, nu-l mai instalam, insa cum sunt eu mereu grabit, nu am citit prea multe despre. Am vazut ca-i gratuit si hai sa-l testez.

Nu am ajuns la final cu instalarea, ca a si dat BSOD. “Your PC ran into a problem and needs to restart” iar daca era sa caut eroarea pe Internet, gaseam doar lucruri cum ca temperatura laptopului era prea mare. Nu era cazul meu, deoarece nu facuse figuri pana atunci. Stiam singur ca-i de la programul instalat.

S-a restartat, dupa care am inchis programele respective (Rising si McAfee) le-am setat sa nu mai porneasca la startup, dupa care… iar BSOD. Si iar BSOD si iar BSOD… si tot asa inca de vreo 7 ori.

Daca le-am scos de la startup si tot da eroare, m-am gandit ca trebuie sa fie vreun proces pornit care face treaba asta, asa ca am aruncat o privire pe “Servicii”. Intr-adevar, era un proces al antivirusului Rising setat sa porneasca automat si care nu putea fi oprit. Nu era pornit si probabil atunci cand pornea facea sa se crashuiasca sistemul de operare.

M-am gandit ce sa fac, deoarece incepuse sa ma enerveze la maxim acele restarturi, mai ales ca aveam treaba. O solutie extrema ar fi fost sa reinstalez Windows 8.1, deoarece atunci cand vine instalat pe laptop, acest lucru se realizeaza foarte usor, cu cateva click-uri, din copia de rezerva pusa de ASUS.

Settings -> Change PC Settings -> Update and Recovery – Recovery.

Nu am vrut sa fac asta, pentru ca mi-ar fi luat mult timp sa configurez Windows 8.1 asa cum vreau eu, asa ca am cautat alta solutie.

M-am gandit sa reinstalez Rising Anti-Virus, pentru ca nu a apucat sa se instaleze complet atunci cand a dat primul BSOD, dupa care sa-l dezinstalez.

L-am instalat cu succes de data asta, l-am dezinstalat, dupa care am observat ca tot este setat sa porneasca la startup. L-am debifat iar, am sters cheia din registri, dupa care m-am uitat iar la servicii si tot aparea procesul Rising pus pe automat, insa de data asta aveam optiunea de a-l opri. L-am dezactivat si gata, nu a mai dat absolut nici un BSOD.

Pentru mine asta a fost cauza acelui BSOD: un program instalat aiurea, insa pot fi cazuri si cazuri, de la probleme hardware, pana la software, asa ca trebuie sa cautati eroarea data pe Internet, mai ales daca nu ati instalat nimic pe calculator in ultimul timp.

Bine ca nu mai da BSOD si este stabil iar, pentru ca am nevoie de el, imi e util.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *