Cum sa blochezi reclamele direct din router

In zilele noastre, fara un mic programel care blocheaza reclamele, nu prea poti sta pe Internet, deoarece nu dai doar peste cele destul de “linistite”, care nu-ti agaseaza privirea, ci sunt si multe site-uri, unele chiar foarte mari si importante, care apeleaza la formele intruzive de publicitate. Adica reclame peste continut, extrem de deranjante si unele dintre ele greu de inchis, asta daca poti sa le faci sa dispara.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Desigur, sunt si persoane carora le plac reclamele de tot felul, insa daca sunteti ca mine, care nu doreste sa vada asa ceva, nici macar pe blogul meu, aveti nevoie de un program care sa blocheze reclamele de pe site-uri.

Inainte, foarte multi foloseau un astfel de soft denumit Ad Muncher, pentru care trebuia sa platesti, deoarece pe atunci nu prea puteai gasi altceva mai bun.

Dupa, au aparut pluginurile pentru browsere sau, mai nou, extensiile. Dintre acestea, Ad Block era un plugin decent si folositor in ideea de a bloca reclamele nedorite, asta pana cand lumea a inceput sa-si dea seama ca nu este tocmai un program perfect, din cauza faptului ca manca mult prea multe resurse.

Browserul se misca destul de greu cu Ad Block, ceea ce crea o experienta a utilizatorului destul de neplacuta, astfel ca majoritatea au inceput sa foloseasca un plugin mult mai light, denumit asemanator, insa mult mai bine optimizat: Ad Block Plus.

Ad Block Plus a fost bun pentru o perioada, pana oamenii au descoperit faptul ca exista o extensie care utilizeaza si mai putine resurse si care se misca, implicit, mult mai bine, denumita: uBlock Origin.

uBlock Origin este ceea ce folosesc si eu in prezent, pentru ca-i o extensie incredibil de rapida, aproape ca nu se simte, in comparatie cu primele doua folosite.

Cu toate astea, ca vrei sau nu, chiar uBlock Origin are un oaresce impact asupra vitezei de incarcare a paginilor si, cel mai important, asupra resurselor de sistem. Pentru ca nu se poate altfel, deoarece trebuie sa filtreze reclamele de pe  paginile vizitate de catre utilizatori.

Cum oamenii au incercat mereu sa gaseasca solutii care sa manance din ce in ce mai putine resurse de sistem, indiferent daca au calculatoare moderne, puternice sau nu, pentru ca este bine sa vezi cum un program se misca si mai repede, asa am inceput si eu sa caut solutii pentru a bloca reclamele mai eficient, fara a ingreuna calculatorul.

Sigura solutie, deocamdata, mai rapida decat uBlock Origin in browser, este dezactivarea acestei extesii si blocarea reclamelor direct din router.

Blocarea reclamelor direct din router, deoarece este un echipament dedicat, care, spre deosebire de calculator, cel care are nevoie de resurse si pentru alte lucruri in afara de blocarea publicitatii nedorite, se ocupa, in general, cu o singura functie:  rutarea pachetelor de date.

Asta presupune faptul ca, indiferent de cat de putine resurse ar avea in comparatie cu un calculator, un router, aici referindu-ma la cele moderne, are intotdeauna suficient procesor si destula memorie pentru a indeplini si alte functii.

De exemplu, poti bloca reclamele direct din router, fara a mai fi nevoit sa folosesti vreo extensie.

Sunt doua metode de a face acest lucru:

Prima dintre ele, cea mai rapida si cea mai usoara, presupune utilizarea unei liste lungi cu domenii despre care se stie ca sunt generatoare de reclame nedorite sau contin asa ceva. Problema cu aceasta lista, care este asemanatoare cu folosirea pe calculator a fisierului “hosts” pentru a restrictiona accesul la anumite adrese. Din pacate, atunci cand utilizai hosts, iar lista era mare, devenea inutilizabila, deoarece totul incepea sa se miste foarte greu.

Pe router nu am observat acest lucru. Cu toate astea, folositi metoda doar pe routerele mai noi, care au suficient CPU si RAM. In tutorial am folosit TP-LINK TL-WR841N V10, cu DD-WRT pe el.

O alta metoda ar fi utilizarea listelor pe care le folosesc si extensiile de mai sus, cum ar fi EasyList. O metoda mai buna, deoarece poti actualiza lista mai simplu mereu, poti adauga reguli, exceptii si asa mai departe. Inca nu am realizat un tutorial si pentru aceasta metoda, deoarece pasii de urmat erau mai multi, deci era nevoie si de timp mai mult pentru a-l realiza, pentru a testa, insa poate ca voi face intr-o zi.

Sper sa fie de folos tutorialul de mai jos, mai ales pentru cei carora le place sa testeze mereu lucruri noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *