De ce blogul tau WordPress ocupa mai mult spatiu pe disc si ce poti sa stergi

Daca poti sa stergi lucrurile din homedir/tmp si homedir/public_html/wp-content/cache, atunci cand observi ca ele tocmai ti-au marit spatiul ocupat pe disc de blogul tau WordPress.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

de ce se mareste spatiul pe disc ssd blog wordpress

Atunci cand m-am mutat de la hostingul din afara tarii, arhiva de backup a blogului meu WordPress avea undeva la un giga, iar dupa o zi de gazduire in Romania, s-a marit la un giga si jumatate.

Cum lucrurile nu se pot mari peste noapte, ca Fat-Frumos, iar eu sunt atent la tot ceea ce misca pe aici, ca nu-mi place sa descarc arhive de backup blog mai mari decat trebuie, m-am uitat sa vad de la ce este.

Stiam ca nu am nici macar plugin de cache activat, deoarece la hostingul din afara inca mergea sa folosesc Cloudflare pentru asa ceva, nu doar ca DNS autoritativ, ca acum.

Nestiind de la ce este, m-am uitat sa vad ce s-a marit, pentru ca in arhiva lucrurile sunt comprimate, iar pe disc ocupau si mai mult spatiu inutil, si am observat doua chestii: niste lucruri mai mici in homedir/tmp si niste lucruri mai mari in homedir/public_html/wp-content/cache.

Nu-i nevoie sa stergi singur fisierele din homedir/tmp, mai ales ca pot fi folosite de catre chestii pe care le ai tu pe blog, cum ar fi pluginurile. Ele se sterg automat, la urmatorul restart al serverului, deci nu e bine sa-ti bagi nasul pe acolo, daca nu stii care sunt programele ce creeaza acele fisiere si daca ele sunt utilizate in momentul respectiv.

Cat despre homedir/public_html/wp-content/cache adica lucrurile care ocupau cel mai mult spatiu pe disc, acestea fusesera adaugate de un programel de optimizare din cPanel, de catre baietii de la hosting. Eu nu aveam nevoie de comprimare, micsorare, automata a fisierelor de pe blog, ca oricum o faceam eu manual, sa vad exact ce si cum, asa ca am sters continutul dosarului cache.

Am sters totul de acolo, iar lucrurile au revenit cum erau inainte: un giga arhiva de backup.

Mare atentie: daca aveti plugin de cache activat pe blogul vostru WordPress, nu stergeti continutul dosarului “cache” deoarece, de exemplu, W3 Total Cache, pe care il folosesc acum, creeaza niste fisiere statice temporare (HTML) pentru articolele accesate recent, in ideea de a le servi mai repede. Acele fisiere temporare sunt sterse automat, deci nu trebuie sa va faceti griji daca pentru o anumita perioada de timp continutul dosarului “cache” s-a marit foarte mult. Va fi golit automat, dupa o anumita perioada de timp, daca articolele respective nu mai sunt accesate.

De cele mai multe ori, aceasta crestere brusca a dosarului “cache” are loc din cauza botilor de crawling agresivi, care intra pe toate articolele de pe blogul vostru WordPress, intr-o perioada scurta de timp. De asta se dubleaza spatiul ocupat pe disc de catre site-ul vostru, pentru o anumita perioada de timp, pana ce folderul “cache” este golit automat.

Ca o concluzie: fisierele din “tmp” sunt sterse automat, la restart server, deci nu este nevoie sa umblati voi pe acolo, iar cele din folderul “cache” pot fi sterse sau nu, in functie de ceea ce v-am scris mai sus. De la caz la caz.

Astea ar cam fi lucrurile care va pot mari brusc spatiul ocupat pe disc de catre blogul vostru WordPress.

Daca nu ati inteles ceva, puteti sa intrebati mai jos, intr-un comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *