Eficienţa celulelor solare, îmbunătăţită cu un nou tip de polimer

panou solar

Cercetătorii au descoperit un nou tip de polimer – o moleculă mare din care este format plasticul şi alte astfel de materiale – care îmbunătăţeşte eficienţa celulelor solare.

Cercetătorii mai multor universităţi din Statele Unite ale Americii au identificat un nou polimer care măreşte într-un mod substanţial eficienţa celulelor fotovoltaice. Acest tip de material permite mişcarea mult mai uşoară a impulsurilor electrice prin celulele solare, ceea ce duce la producerea unei cantităţi mai mari de energie electrică. Acest mecanism nu a mai fost demonstrat până acum în astfel de dispozitive.

“Celulele solare din polimer au un potenţial uriaş de a furniza dispozitive electronice care să coste puţin, să fie uşoare şi flexibile, pentru a produce energie solară.” a precizat Luyao Lu, specialist în chimie şi cel care a furnizat datele în legătură cu rezultatele acestor teste.

Celulele solare realizate din polimer, sunt un subiect care stârneşte interes printre cercetători, datorită proprietăţilor multiple ale acestuia. Chiar şi aşa, cercetătorii încă se zbat să genereze energie electrică într-un mod eficient, folosind aceste materiale.

“Discutăm despre un domeniu care încă nu a ajuns la maturitate, din contră” a precizat Luping Yu, profesor de chimie în cadrul Institutului de Inginerie Moleculară, cel care a condus grupul de cercetători din Chicago, al acestui proiect.

Regiunile active ale unor astfel de celule solare, sunt compuse dintr-o combinaţie de polimeri care primesc electroni, pentru a genera energie electrică atunci când sunt expuşi la soare. Noul polimer realizat de către grupul profesorului Yu, denumit PID2, îmbunătăţeşte eficienţa de generare a energiei electrice, cu 15 procente, atunci când este adăugat unei mixturi standard de polimer-fullerene.

“Fullerene-ul este o mică moleculă de carbon, un element standard folosit la producerea celulelor solare din polimer. În principiu, în cadrul celulelor solare avem un polimer ce reprezintă un “electron donor” şi fullerene care constă în “electronul acceptor”, pentru a permite separarea sarcinii electrice.” a declarat Luyao Lu. Pe parcursul testelor, echipa de cercetători din Chicago a adăugat încă un tip de polimer dispozitivului, rezultând celule solare formate din două tipuri de polimeri şi un fullerene.

Grupul a reuşit să obţină o eficienţa de 8.2 la sută, atunci când au adăugat o cantitate optimă de PID2, aceasta fiind cea mai mare în ceea ce priveşte celulele solare formate din două tipuri de polimeri şi fullerene. Aceste rezultate ar putea fi unele şi mai bune, pe viitor. În prezent, grupul lucrează la a împinge această eficienţa înspre 10 procente, fiindcă, altfel, celulele solare din noul polimer nu ar fi viabile pentru aplicaţii comerciale.

“Este precum o treaptă. Dacă această treaptă este prea sus pentru a ajunge la ea, poţi pune la mijloc încă o treaptă care îţi va permite să te urci mult mai uşor. ” a precizat profesorul Yu.

Toate aceste descoperiri în domeniul energiei verzi nu ar fi fost posibile fără cooperarea mai multor universităţi din Statele Unite ale Amercii, cum ar fi Universitatea din Chicago, departamentul de chimie, Institutul de Inginerie Moleculară şi Laboratorul Naţional Argonne.

“Toate aceste informaţii preţioase vor constitui baza de plecare pentru a dezvolta dispozitive fotovoltaice cu eficientă ridicată, pentru a veni în sprijinul nevoilor energetice viitoare ale ţării noastre.” a precizat Wei Chen, cercetător al Laboratorului Naţional Argonne.

Sursa: Science Daily

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

One Comment

  1. Din cate am inteles problema este cu acumulatorii. Foate scumpi si nu prea fiabili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *