Viteza incarcare blog: plugin de cache sau hosting cu cache privat?

Multi dintre cei care au cate un site pe WordPress, folosesc un plugin de cache pentru a imbunatati viteza de incarcare a acestuia, altii pentru a tine trafic mai mult sau pentru ca sunt obligati de catre compania de hosting.

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

In orice fel de situatie, un plugin de cache este necesar, in opinia mea, din respect fata de vizitatorii tai, in ideea de a le livra continutul de pe site cat mai rapid.

Inainte erau doar doua pluginuri mari de cache, folosite de catre toata lumea (WP Super Cache si W3 Total Cache) precum si altele mai putin bagate in seama. Acum ai mai multe optiuni, insa eu am ramas tot la W3 Total Cache, deoarece are o multime de optiuni si face exact ceea ce-mi trebuie.

Din pacate, ca in orice lucru, exista si parti negative atunci cand folosesti un plugin de cache, mai ales unul vechi, asa cum este W3 Total Cache.

In primul rand, pentru ca este cel mai vizibil, pe cat de mult accelereaza site-ul, pe atat de mult afecteaza interfata WordPress, pe care o incetineste vizibil. Un WordPress cu W3 Total Cache se va misca mai greu decat un WP fara pluginul de cache, atat pe shared hosting, cat si pe un server web instalat pe calculator, conform testelor mele.

In al doilea rand, pentru ca unele sunt actualizate mai des, iar altele mai rar, iar cand vine vorba despre W3 Total Cache, dezvoltatorii acestuia nu prea s-au inghesuit sa-l updateze, iar atunci cand au facut-o, m-am uitat cu groaza in lista de vulnerabilitati acoperite. Daca stiau de acele vulnerabilitati cei care le-au raportat, probabil mai stiau si altii.

In al treilea rand, pentru ca trebuie sa te pricepi sa-l configurezi si sa-l utilizezi. Un plugin de cache setat si utilizat gresit, mai mult rau face.

Din fericire, exista si solutii pentru a renunta de tot la pluginul de cache, care pare din ce in ce mai invechit.

O solutie foarte buna ar fi firmele de hosting care au arhitectura privata de cache.

Una dintre acestea, putine la numar si care sa coste rezonabil, este Coolice Host, o firma de hosting detinuta de un bulgar.

Nu ma deranjeaza firmele mici, cele serioase, chiar imi plac. Imi plac, pentru ca au mai multa grija de tine, in general.

Site-ul firmei respective se incarca extrem de repede, ca si cum ar fi pe steroizi. Motivul este unul simplu: arhitectura privata de cache (Nginx plus Varnish Cache, mod_ruid2 si ZendOpcache).

Cei care au incercat hosting de acolo, au scris ca nu au mai avut nevoie de plugin de cache, iar site-ul lor se incarca fenomenal. Nu am motive sa nu-i cred, atata timp cat vad cum se incarca site-ul firmei de hosting. Genial de repede!

Au si niste pachete interesante, aici referindu-ma la VPS Hybrid, ceea ce la noi s-ar traduce, mai putin pompos, in hosting normal, cu CloudLinux si LiteSpeed. Preturi decente, multe procese de intrare si protectie DDoS. La protectie DDoS scrie ceva de 500 Gbps, deci probabil este vorba despre Voxility. Anti-DDoS-ul nu prea se impaca bine cu shared-hosting-ul si nici aia 500 de Gbps nu sunt chiar pe bune, insa in fine…

Desigur, sunt si dezavantaje daca alegi hosting din afara Romaniei, cum ar fi ca trebuie sa te bazezi pe viteza de extern cand descarci fisiere mari (poze, backup etc) ceea ce nu e tocmai placut.

Recunosc, imi face cu ochiul, imi surade ideea de a nu mai folosi plugin de cache si sa se incarce atat de repede, insa nu stiu daca ii voi incerca.

Vedem pe viitor ce va fi.

Share it on:
TwitterFacebook

One Comment

  1. Un VPS, fie el si OpenVZ, face diferenta. Eu unul pur si simplu nu mai vreau sa aud de shared. Se automatizeaza totul pe VPS, backup. Fara bataie de cap. ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *