Cum sa unesti doua bloguri WordPress si cat dureaza chestia asta

mutare blog wordpress pe alt blog tutorial

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Daca ai un blog WordPress vechi, pe care nu mai scrii si vrei sa-l muti (unesti/merge) pe blogul WordPress principal, poti citi mai jos ceea ce trebuie sa faci, precum si problemele pe care le poti intampina atunci cand faci export si import in WordPress.

Teoretic, lucrurile ar trebui sa fie simple atunci cand vrei sa muti baza de date a unui blog WordPress, pe alt blog WordPress, insa in realitate se pot intampla tot felul de lucruri neprevazute, din cauza mai multor chestii, asa ca prima data, pentru a fi de partea sigura a treburilor, trebuie sa facem back-up.

Dupa cum am scris, in teorie, totul este simplu si usor atunci cand vrei sa unesti doua bloguri WordPress, insa nu-i chiar asa.

Pentru a exporta tot ceea ce ai pe blogul vechi, te loghezi in interfata de administrare WordPress, mergi la „Unelte” – „Export” si selectezi ceea ce vrei sa exporti, salvand fisierul XML in calculator.

Pentru import in WordPress, mergi tot la „Unelte” – „Import” dai scroll pana jos in lista, instalezi „WordPress”, dai „Ruleaza importator”, incarci fisierul XML din calculator, alegi daca vrei sa importi baza de date pe un utilizator existent sau cel de pe bogul vechi si cam asta e.

Nu insist pe aceste lucruri, deoarece sunt destule tutoriale pe Internet, ci doresc sa va scriu cum stau lucrurile in practica, precum si problemele care pot sa apara, mai ales daca sunteti pe hosting shared, unde sunt tot felul de limitari.

Caz concret: fisierul XML avea un pic peste 4 MB, pentru in jur de 350 de articole si poze de pe blogul vechi. Cu cat ai mai multe articole si fisierul XML va fi mai mare, deci totul va dura mai mult, in functie si de hostingul tau.

Primul lucru de care m-am lovit a fost limita de 2 MB pentru fisierele incarcate pe blog, setata de gazduirea mea, pe care am rezolvat-o adaugand urmatoarele linii in .htaccess:

php_value upload_max_filesize 64M
php_value post_max_size 64M
php_value max_execution_time 300
php_value max_input_time 300

Asa am marit limita de upload de la 2 MB la 64 MB si am putut sa fac import fisierului XML in WordPress.

L-am lasat sa ruleze si nu s-a intamplat mare lucru nici dupa 24 de ore. A incarcat doar categoriile blogului vechi si vreo 40 de poze.

Am observat ca procesul de import in WordPress este oprit de catre server la cateva secunde dupa ce porneste, asa ca i-am contactat pe cei de la hosting, care mi-au marit limitele. Pe hostingul shared sunt tot felul de limite, precum acestea.

Tot nu a mers, asa ca am schimbat singurel strategia, fara ajutorul nimanui. Imi place sa ma descurc singur, nu sa apelez la suportul tehnic al gazduirii, atat timp cat lucrurile tin de mine, deoarece mai invat lucruri noi.

Noua strategie a fost sa incerc sa mut lucrurile pe rand: intai articolele, dupa pozele, asa ca am creat doua fisiere XML noi mai mici, de cate 2 MB fiecare.

De data asta, in cazul articolelor, am terminat foarte repede si in totalitate, in cateva secunde. Toate au fost preluate frumos si bine.

Nu la fel s-a intamplat si in cazul pozelor, deoarece chiar daca am primit mesajul ca am facut import cu succes, unele poze au fost prealuate, cam 70%, altele nu, iar WordPress a luat-o razna si in alte cazuri a adaugat niste poze de pe blogul principal, in articolele blogului vechi.

Dezastru. Dupa ce ca fisierele noi media sunt importate cu linkurile vechiului blog si trebuie sa folosesti un plugin pentru a le modifica automat pe blogul nou, cum ar fi Velvet Blues Update URLs, de data asta unele poze nu au fost importate deloc, iar altele in mod gresit, amestecate cu pozele de pe blogul principal.

Si aici nu mai ai ce sa faci cu pluginuri sau alte lucruri, daca doresti sa realizezi totul bine, asa ca am luat la mana toate cele 350 de articole, am modificat linkurile pozelor existente, le-am adaugat pe cele care lipseau si le-am modificat pe cele care au fost amestecate.

Toata treaba asta mi-a luat vreo 11 ore de dat click-uri fara oprire. Vai de capu’ meu! Daca m-ar pune cineva sa mai repet toata treaba, nu as mai face-o. As prelua doar articolele si atat, cu toate ca si imaginile au rolul lor mare in Google.

Dupa ce am terminat tot, am facut redirect (301) pe noul blog, pentru a-l anunta pe Google ca blogul vechi s-a mutat, sa nu fiu penalizat pentru continut dublu.

Cam asta-i cu unirea a doua bloguri WordPress si cam cat este de munca uneori pentru a realiza asa ceva. De asta si unii baieti iti cer multi bani, daca lucrurile nu descurg cum trebuie si este nevoie de interventie manuala, care dureza enorm.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *