Astazi vreau sa va scriu si sa va demonstrez cu un video faptul ca un scor perfect in Google PageSpeed (100/100) atat pe mobil, cat si pe desktop, poate fi si daunator, daca “optimizezi” mai mult decat trebuie. Optimizam un site, fie ca e blog WordPress sau nu, pentru a se incarca foarte repede, nu pentru a obtine valori mari in testele de performanta.
Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!Ciprian a comentat pe blogul meu, la un articol din 2015, in care eu scriam ca obtinusem punctaj maxim in Google PageSpeed (100/100) unealta importantului motor de cautare american, care te ajuta la optimizarea site-ului tau.
Mi-a scris faptul ca a reusit si el sa ajunga 100/100 in Google PageSpeed si imi recomanda niste lucruri, cum sa fac eu pe aici. Am zambit si am zis sa scriu acest articol, facand si niste teste de incarcare site, pentru a nu fi doar vorbe in vant.
Sincer, imi plac oamenii dornici sa invete in acest domeniu, pentru ca si eu sunt unul dintre ei. In Romania sunt extrem de putine site-uri bine optimizate. Nu doar bloguri, ci si alte site-uri. Si nu doar in tara noastra, ci si prin alte parti. Unii nu stiu si nici nu vor sa invete sau nu sunt pasionati de asa ceva, desi ar trebui sa fie. Nu vor nici macar sa plateasca experti in domeniu, pentru a avea un site rapid.
Un site rapid, de pe orice dispozitiv, fie ca vorbim despre cele mobile sau desktop, inseamna respect fata de cititorii tai. Nu pentru teste, nu pentru o pozitie mai ridicata in Google. Pentru cei care intra pe el.
Doua lucruri, in legatura cu Google PageSpeed si optimizarea blogului WordPress pentru incarcare rapida:
1. Google PageSpeed 100/100 poate fi si daunator, daca “optimizezi” mai mult decat trebuie
Din propria experienta, un scor perfect in Google PageSpeed poate fi si daunator. Va voi arata acest lucru in videoclipul de mai jos.
Noi nu optimizam pentru a obtine scor perfect in Google, ci optimizam un site pentru a se incarca rapid.
Anumite optimizari, mai ales facute mecanic, iti trag site-ul in jos, in sensul ca daca renunti la unele dintre ele, obtinand un scor mai mic in Google PageSpeed, blogul tau se va incarca mai repede.
De asta trebuie sa lucrezi cu bisturiul atunci cand optimizezi un site: mai optimizezi cate ceva, mai incerci iar, sa vezi cum se incarca. Optimizezi – testezi, optimizezi – testezi. Nu le faci pe toate de-o data si dupa te lauzi ca ai punctaj maxim. Daca site-ul cu punctaj maxim se incarca mai rau decat fara anumite “optimizari”, incepi sa scoti din ele. Lucrezi fin, pana obtii cei mai buni timpi pe incarcare.
Sunt lucruri care dureaza mult, chiar si zile, pentru ca doua site-uri nu sunt la fel, nici macar atunci cand sunt puse pe acelasi hosting, cand au tema WordPress la fel si optimizari asemanatoare. Vor obtine valori diferite pe testele de incarcare.
Uite de asta nu-mi plac mie acele persoane care pe site-urile de freelancing cer doi dolari pentru lucruri de finete, care costa zeci sau sute de dolari si pe care ei nu le fac asa cum trebuie, tragand si preturile in jos.
Ca Google PageSpeed poate fi si daunator, puteti vedea mai jos, in testele mele, atunci cand unealta de la Google parseaza mai repede blogurile pe care le am, decat cel al lui Ciprian, semn ca are pe acolo lucruri care blocheaza analiza corecta a site-ului sau.
2. Un site mai mare se poate incarca uneori, in functie de ce ai pe el, mai repede decat un site mai mic, sfidand logica
Iar discutam despre lucruri de finete. Daca un site are un index (pagina principala) de 150 kB, iar alt site are 500, cel din urma se poate incarca mai repede decat primul, chiar daca ambele sunt foarte bine optimizate. Un lucru ce nu ar fi tocmai logic. De asemenea, trebuie precizat si faptul ca un blog nu ar trebui sa aiba un index mai mare de juma’ de mega. Daca se poate mai putin, cu atat mai bine. Cat mai putine cereri si o pagina cat mai mica.
Se intampla sa se incarce mai repede site-urile care au mai multi kB, pentru ca anumite lucruri mai mari, asa cum sunt pozele (comprimate toate) sunt incarcate cu o viteza mai mare decat pozele mici. Ganditi-va la faptul ca voi copiati multe fisiere mici pe un spatiu de stocare (HDD sau SSD) si mai apoi un fisier mai mare. Intotdeauna, lucrurile mai mici si mai multe vor fi scrise mai greu, cu viteza mai mica, decat un singur fisier sau mai multe chestii mai mari. De asta si un site cu zece poze mai mari pe index, se poate incarca mai repede, in unele situatii, decat un site cu zece poze mai mici.
Revenind la testul facut pentru Ciprian, sa nu ramana cu vreo impresie falsa si pentru a-l ambitiona sa mai invete, am comparat atat blogul meu, cat si seriale coreene dot ro, pe care l-am mutat aici si facusem redirect (+FollowSymLinks) inspre Cik, cu site-ul lui.
Valori obtinute in Google PageSpeed de aceste trei site-uri:
Cik: 91/100 mobil, 99/100 desktop.
Seriale coreene: 100/100 mobil, 100/100 desktop. Na, ca am si eu blog cu 100/100 in Google PageSpeed. ๐
Site-ul lui Ciprian: 100/100 mobil, 100/100 desktop.
Toate site-urile sunt hostate in Bucuresti, raspund de aici la 1ms, deci conditiile sunt asemanatoare. In plus, eu sunt pe hosting shared, un shared bun, ce-i drept, insa cu limitarile sale. Nu am “dedicat” incat sa fac sa zboare si mai rau lucrurile, ca nu-i nevoie, la traficul meu.
Le-am testat atat pe Google PageSpeed, cat si pe Tools Pingdom (de doua ori, sa le ia din cache) precum si pe GTmetrix. Dupa, am activat Cloudflare, sa va arat si performanta extrema, pe Glob, din cache, pentru Cik.
Cik s-a incarcat cu fix 277 de milisecunde mai repede, din cache, decat site-ul lui Ciprian, pe testul din Stockholm (492ms vs 769ms) si cu o jumatate de secunda pe testul GTmetrix, din Canada. Am facut testul pe site-uri din afara, pentru ca acolo se vede cel mai bine diferenta. In plus, chiar poti avea si o sa ai vizitatori si din afara tarii, asa ca si lor trebuie sa li se incarce rapid.
Atunci cand am pornit Cloudflare, Cik a zburat din cache la un ametitor 163ms pe testul din Suedia. Asta inseamna performanta extrema, de oriunde de pe Glob.
Fara prea multe alte discutii, videoclipul care va arata diferenta dintre un site foarte bine optimizat, asa cum are Ciprian si doua bloguri optimizate profesional, asa cum sunt cele ale mele: Google PageSpeed 100/100 – Optimizare blog WordPress – Test incarcare site rapid.
Daca vrei sa vii la mine si sa ma impresionezi cu ale tale cunostinte in acest domeniu, trebuie sa le ai ca Chuck Norris si nu ma refer la lucrurile pe care le stii.
Sincer, ati vazut vreodata ca eu dau lectii pe aici de social media? Ii respect pe cei care se pricep si fac bani din asa ceva. Eu nu stiu. Nici despre chestii de matematica, marketing sau economie nu scriu pe aici, deoarece sunt lucruri care m-au chinuit prin scoala si nu vreau sa va torturez si eu cu lucruri pe care nu le cunosc.
Sau cum ar fi sa ma duc pe RST si sa le dau baietilor meseriasi de acolo lectii de programare sau Linux, retelistica? Unii dintre ei au studii superioare in domeniu, cursuri Cisco, foarte scumpe, multa experienta in IT, locuri de top pe la olimpiadele din afara tarii si asa mai departe. Sau despre hackereala, hackerilor “batrani” de acolo. Nu ar fi lipsa de bun-simt din partea mea?
Cand vine vorba de a va face site-ul foarte rapid, nu doar sa se incarce repede, ci sa te si poti lauda cu el pe la prieteni, stiu bine lucrurile.
Ceea ce nu stiu, mai invat, ca IT-ul este un lucru dinamic si nu poti spune ca stii totul despre el la perfectie.
Acum ca am discutat despre site-uri bine optimizate, hai sa vorbim si despre un blog care sta foarte rau la acest capitol.
Mai dau si eu click pe la prieteni pe alte bloguri si am vazut site-ul personal al unei fete, pe care nu am reusit sa-l incarc.
Imi tinea toate cele patru nuclee fizice ale laptopului in 100%. Am dat refresh de cate ori si tot nu am reusit sa-l incarc. Stiti, mai sunt unele site-uri care iti “agata” un pic procesorul din cauza ca pun aia o suta de Flash-uri pe pagina si JavaScript, dar pana la urma se incarca. Mai greu, dar tot reusesti sa-l incarci total.
Nu si blogul acelei fete, pentru ca atunci cand l-am analizat un pic cu Pingdom, am ramas uimit: o pagina de start de 4.5 MB, cum nu au nici site-urile mari de la noi, alea cu sute de mii de vizitatori unici pe zi si 101 nu dalmatieni, ci requesturi, printre cereri fiind si erori.
M-am uitat, am dat din cap, in semn de dezaprobare si am mers mai departe.
Eu nu mi-am mai batut de mult capul cu ceea ce vrea Google. Am sters ceva js-uri care incarcau mult, am pus un minify, un plugin de cache si atat. Nu am stat sa umblu la cifre, nu cred ca merita efortul.
Asta am zis si eu: nu cifrele din Google PageSpeed conteaza, ci sa ti se incarce intr-adevar foarte repede site-ul. Strict pentru vizitatori, nu pentru Google si locul din motorul de cautare. Optimizezi site-ul pana obtine timpii cei mai buni de incarcare, nu pana ajungi la 100/100 in Google PageSpeed.
Am acceptat provocarea ta si am zis sa-ti demonstrez ca pot si mai bine decat tine.
Ce ti-am spus eu in comentariul ala nu a fost in nume de rau, dar se pare ca asa ai considerat, nu m-am dat einstein-ul pagespeed-ului si nici guru in ale tehnologiilor web.
Ca sa fiu scurt si la subiect: site-ul tau are niste thumbnail-uri in content.. iar al meu header cu background te tip cover si mult mai multe elemente de design fata de al tau, lucru ce necesita niste liniute in plus. De asta si dimensiunea de >300kb sau cat o avea
Ca sa-ti demonstrez ca totusi pot sa scot mai bine decat tine am folosit alt domeniu pentru ca nu as vrea sa pun un design urat pe site-ul personal.
Dupa cum poti vedea in printscreen-ul de aici -> https://imgur.com/s1fqBUG (si nu am mai dus la pagespeed de 100/100 pentru ca mi-era lene sa ma ocup de niste imagini.) am dus la viteza mai mica pe pingdom si cred ca si pe gtmetrix (n-am mai verificat).
Daar.. design-ul.. cu design-ul ce facem? Uneori design-ul poate fi direct proportional cu bounce rate-ul. Putem renunta la multe aspecte pentru a scoate o dimensiune a paginii sub 100kb, dar ce folos?
Cat despre hosting.. nu e o scuza.. https://cipriantolescu.com e shared la tlh.ro iar https://www.resurse-umane.info e shared la mxhost.ro
O zi frumoasa si merci de challenge ๐
Ps.: uite ce spuneam despre design: https://imgur.com/eDygVO5
Ps2.: am uitat sa mentionez ca site-ul https://www.resurse-umane.info nu e trecut prin cloudflare.
Ciprian, ma retrag din competitie, deoarece ma face sa pierd timp, timp pe care nu-l am.
Nu castig nimic, daca stam sa ne-o masuram sa vedem care o are mai lunga. Ma refer la viteza de incarcare a site-ului.
Eu voiam doar sa arat niste lucruri, aplicate si invatate in ani de zile.
Ambii avem site-uri rapide si daca le-ar avea toata lumea asa, lucrurile ar merge mai bine pe Internet.
O zi frumoasa si tie.
Well.. A fost un challenge, l-am acceptat cu fruntea sus si chiar mi-a facut placere ๐
Ar fi frumos daca ar participa majoritatea site-urilor la astfel de challenge-uri :))
O zi faina!
Ai dreptate.
Iti multumesc, la fel.
Bineinteles ca un site cu o viteza de incarcare sub o secunda este excelent din toate punctele de vedere. Dar ca sa obtii acesti timp, trebuie sa reduci din elementele de design. Acum, parerea mea de nespecialist este urmatoarea, crezi ca un utilizator iti cronometreaza site-ul, si daca se incarca cu 3 ms mai rapid face vreo diferenta? Experienta utilizatorului nu se rezuma strict la viteza. Atunci cand ai combinatia perfecta intre design si viteza de incarcare, consider ca ai gasit formula succesului. Succes!
Nu, nu se simt nici 3 ms, nici 300. Faceam si noi niste teste pe aici sa ne dam in barci. ๐ Ciprian are un site foarte rapid, la fel ca al meu.