Utilizatorii dispozitivelor mobile cu Android, nu au nevoie de anti-virus

android os

Utilizatorii dispozitivelor mobile cu Android, nu au nevoie de anti-virus, cel puţin asta este ceea ce ne spune Adrian Ludwig, şeful departamentului de securitate IT al sistemului de operare dezvoltat de către Google, într-un interviu acordat celor de la WAtoday.

“Majoritatea utilizatorilor de tablete şi smartphone-uri cu Android, nu au nevoie de o soluţie anti-virus sau altă aplicaţie de securitate, pentru a fi în siguranţă, în ciuda avertismentelor cumplite din partea companiilor care vând astfel de produse” a spus Adrian Ludwig.

Acesta a precizat şi faptul că a existat o percepţie greşită a oamenilor în legătură cu felul în care compania americană verifică aplicaţiile din Google Play, în comparaţie cu alte magazine virtuale.

Adrian Ludwig a mai spus şi că acele persoane care folosesc soluţii de securitate pentru mobilele lor, probabil, nu beneficiază de nicio protecţie suplimentară din partea lor, în comparaţie cu oamenii care nu instalează aşa ceva.

“Consider că a plăti pentru un produs din partea căruia nu vei primi niciodată protecţie, nu reprezintă o reducere raţională a riscurilor informatice, însă este cunoscut faptul că oamenii cumpără tot felul de lucruri, din diverse motive”.

Adrian a mai adăugat şi că fiecare aplicaţie pentru Android, trece printr-o serie de teste automate de securitate, înainte de a fi disponibilă în magazinul Google Play.

“Utilizatorii au parte de cel mai bun review posibil, cu mult înainte ca aceştia să poată instala o aplicaţie” a ţinut să precizeze Adrian Ludwig.

Riscul ca o aplicaţie rău-intenţionată să ajungă pe dispozitivele utilizatorilor, a fost mult exagerat, iar posibilitatea de a se întâmpla acest lucru, este extrem de redusă.

“Desigur, dacă facem comparaţie între Android şi orice sistem de operare pentru desktop, lucrurile diferă în magnitudine. În practică, cei mai mulţi oameni nu vor vedea niciodată o aplicaţie dăunătoare, de fapt, marea majoritate a lor nu cunosc nicio persoană care să fi instalat vreodată aşa ceva, deci cred că vorbim despre un risc exagerat.

Acesta a mai respins şi rapoartele companiilor de securitate, care afirmau că Android este un focar de infecţie, în comparaţie cu alte platforme mobile, spunând că de multe ori firmele respective prezintă acele statistici, într-o manieră înşelătoare. În loc să se asexe pe numărul utilizatorilor care au fost afectaţi de către aceste aplicaţii dăunătoare, rapoartele scot mereu în evidenţă numărul total al programelor malware.

“Să numere astfel, este o manieră convenabilă pentru firmele de securitate IT, deoarece au siguranţa că vor avea mereu parte de cifre din ce în ce mai mari. Dacă nimeni nu instalează o aplicaţie malware, oare aceasta mai contează? Dacă o aplicaţie dăunătoare nu ajunge niciodată în magazinul Google Play, mai poate fi ea luată în considerare? Astea sunt lucrurile pe care ne concentrăm”.

“Utilizatorii care aleg să folosească programe anti-virus pe dispozitivele lor, nu sunt cu nimic mai în siguranţă decât cei care nu procedează aşa. Mai mult de 99% dintre utilizatorii de Android, nu vor beneficia niciodată de pe urma folosirii unui software anti-virus. Cu siguranţă, nu există niciun motiv pentru care aceştia trebuie să instaleze ceva în plus faţă de securitatea pe care noi deja o furnizăm”.

“Dacă aş lucra undeva unde chiar aş avea nevoie de acel tip de protecţie, lucrurile ar căpăta sens, dar cred că utilizatorul obişnuit al sistemului de operare Android, are nevoie de anti-virus? Desigur că nu!”.

În încheiere, acesta le-a recomadat utilizatorilor de Android să-şi ţină mereu sistemul de operare la zi, pentru a fi în siguranţă.

Un interviu destul de interesant, pentru faptul că Adrian Ludwig a venit cu nişte explicaţii logice, care stau în picioare, însă toate aceste declaraţii par şi o răbufnire din partea Google, în faţa tuturor celor afirmate în ultimul timp în legătură cu sistemul lor de operare pentru dispozitivele mobile.

Cine are dreptate? Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

Pe de o parte, au mai existat aplicaţii care au scăpat de nemaipomenitele sisteme de securitate pe care le are Google, însă nu am nicio îndoială că, aşa cum afirma într-un mod mai rezervat şi Adrian Ludwig, companiile de securitate IT exagerează lucrurile sau le prezintă într-un mod care să fie în avantajul lor, deoarece sunt interesate direct să-şi crească vânzările.

Foto: Rob Bulmahn

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *