Experienţa utilizatorului: mai puţin înseamnă mai mult

De câte ori nu vi s-a întâmplat să găsiţi un program care vă mulţumea din toate punctele de vedere: aspect, funcţionalitate, viteză, opţiuni etc şi care după mai multe actualizări neinspirate, a devenit exact opusul lucrurilor care vă făceau să-l utilizaţi: a devenit mare, greoi, cu nişte opţiuni care nu ajută pe nimeni şi nici măcar înfăţişarea acestuia nu vă mai încântă?

Sunt sigur că au existat multe astfel de situaţii, iar treaba cu “poţi să foloseşti versiunea veche” nu prea ţine, pentru că “vechi” înseamnă nu numai involuţie, dar şi grave probleme de securitate. După cum am văzut cu toţii, nu există certitudinea că un program este sigur, nici dacă aveam de a face cu ultima lui versiune, cu atât mai puţin în cazul în care acel software şi-a depăşit ciclul de viaţă.

Situaţia este cu atât mai delicată, din punctul de vedere al securităţii IT, cu cât acel program are acces la Internet sau este folosit pentru a naviga pe el şi aici mă refer, evident, la browser.

Dacă pe la începuturile Internetului în ţara noastră, cele mai folosite, bune, browsere erau Netscape Navigator şi Internet Explorer, în perioada următoare oferta s-a diversificat şi în acest domeniu. Am început să folosesc, pe lângă Internet Explorer şi Opera, Mozilla Firefox sau Safari.

Asta până când a apărut browserul celor de la Google, Chrome, care se mişca al naibii de repede, încărca site-urile rapid, consuma puţine resurse şi avea nişte opţiuni foarte bine definite.

Între timp, cei de la Google au prins prostul obicei, de la Mozilla Foundation cred, de a scoate versiuni pe bandă rulantă, cu foarte multe greşeli de programare, vulnerabilităţi şi alte lucruri pe care ei le consideră că vin în ajutorul userilor, cum ar fi Chrome sandbox, dar care în realitate doar îl  încurcă pe utilizatorul de rând, cel puţin prin faptul că folosesc mai multe resurse.

Chrome sandbox ar trebui să adauge un plus de securitate pentru utilizatorii acestui browser, însă realitatea ne-a demonstrat, ca de fiecare dată, că nu există aşa ceva pe Internet. Au venit băieţii de la VULPEN Security, prin 2011 şi le-au dat celor de la Google cu respectivul sandbox în cap.

Toate lucrurile puse mult, prost şi în grabă în Google Chrome, îl fac pe acesta să se mişte mult mai încet atunci când încarcă site-urile, în comparaţie cu Firefox sau Internet Explorer.

Şi dacă Chrome o ia uşurel la vale, nici cu proprietarii de site-uri nu îţi este ruşine. Nici ei nu au înţeles, în marea lor majoritate, că în 2014 şi restul anilor care vor veni, se pune accentul pe simplitate şi rapiditate.

Vedem aceleaşi site-uri mari, cu multe poze necomprimate pe ele (Libertatea), cu video în Flash Player pe prima pagină (Mediafax), cu javascript mult şi neutil, care nu trec absolut niciun test modern de încărcare/experienţa utilizatorului (Google PageSpeed, Pingdom). Dacă ar fi măcar vorba de reclame în flash, ai mai înţelege, pentru că atunci când este vorba de bani…

Nu mă înţelegeţi greşit. Evoluţia trebuie şi o să continue, dar să umpli un site cu tot felul de lucruri nefolositoare, care au ca unic efect încetinirea încărcării acestuia, asta nu mai înseamnă, nici pe departe, progres.

incarcare rapida site

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *