De multe ori, cei care doresc sa-si imbunatateasca semnalul Wi-Fi in locuinta, pentru a acoperi zonele unde acesta nu exista, apeleaza la solutii dedicate de repetare a undelor radio: repeatere (range extendere). Pentru cei care nu vor sa se complice si doresc doar sa apese doua butoane, sunt in regula si acestea, insa, pentru utilizatorul de acasa eu as alege mereu sa folosesc doua routere, in loc de un router si un repeater.
Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!Pentru ca multe range extendere pentru utilizatorii casnici au antene interne, nu au puterea unui router clasic, putere ce poate fi utilizata la maxim cu ajutorul DD-WRT, atunci cand discutam despre routere TP-LINK, si de multe ori costa cat doua routere la un loc, sau pe aproape.
Exemplu concret: cu un router TP-LINK TL-WR841N/ND V10 sau V11, care costa in jur de 65 de lei, are un procesor la 650Mhz, 32MB RAM si 4MB flash, ar trebui sa ai semnal foarte bun in tot apartamentul, daca ii modifici firmware-ul si pui DD-WRT pe el. Un router TP-LINK fara DD-WRT, este precum o masina fara motor. Ceva in genul masinilor familiei Flintstone.
Pentru Romania, cu firmware-ul din fabrica, TP-LINK TL-WR841N/ND V10 sau V11, acesta emite cu puterea de 16 dBm, adica 40 mW, iar cu DD-WRT si tara modificata, puterea acestuia de transmisie (Tx Power) poate fi crescuta pana la 21 dBm – 126 mW, adica de 3 ori mai mult. Inainte de a face astfel de modificari, verificati daca respectiva putere de transmisie a routerului este legala in Romania. Si inca ceva: niciodata nu alegeti canalul 1, deoarece este limitat ca putere, dupa cum am aflat si eu pe forumul DD-WRT.
Facand o mica paranteza, chiar au existat discutii ale autoritatii care reglementeaza aceste lucruri, de a nu mai putea instala firmware custom pe routere, obligandu-i pe producatori sa blocheze acest lucru. Asta insemna adio putere marita si un firmware mult mai capabil decat cel din fabrica, ceea ce ar fi condus inspre nemultumiri ale clientilor si vanzari mai putine ale producatorilor de routere wireless. Pana acum nu s-a luat vreo decizie in acest sens, insa nu m-ar mira sa apara, la cate lucruri gresite se intampla in lumea asta.
Cea mai stabila versiune DD-WRT pentru TP-LINK TL-WR841N/ND V10 este r28846, pe care o folosesc de luni bune. Nu mai stiu cum este acum, insa incepand cu r29 erau probleme cu CPU-ul si RAM-ul, care erau folosite intensiv in idle.
Multora le este teama sa instaleze DD-WRT pe routerul lor TP-LINK, pentru a nu-l brickui. Nu ar trebui, deoarece daca urmati pasii de instalare cum trebuie nu se va intampla asta, iar daca se intampla, routerul bricked poate fi deblocat foarte usor, fara sa aveti nevoie de acel conector special, folosind acest tutorial, cu mentiunea ca puteti pune la loc direct DD-WRT, nu neaparat softul celor de la TP-LINK.
Dupa cum am mai scris, un singur router TP-LINK TL-WR841N/ND V10 sau V11 cu DD-WRT pe el ar trebui sa acopere foarte bine un apartament intreg, insa daca nu sunteti multumiti in totalitate de calitatea semnalului Wi-Fi, puteti oricand sa mai cumparati inca unul, pe care sa-l folositi pe post de repeater, urmand pasii din tutorialul de mai jos, in care am folosit un TP-LINK TL-WR841N si un TP-LINK TL-WR740N V4, deoarece nu am avut doua 841N.
Cu doua routere DD-WRT TP-LINK TL-WR841N si putere marita, amplasate strategic, ar trebui sa aveti semnal full in fiecare coltisor al unui apartament normal sau al unei case. Un semnal Wi-Fi mult mai bun decat ceea ce va poate oferi un range extender TP-LINK dedicat.