Găzduire România sau străinătate?

datacenter modern

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Observ tendinţa tot mai multor bloggeri de a-şi găzdui/muta site-ul în afara ţării, ceea ce din punctul meu de vedere este o greşeală.

Dacă ai domeniu .ro, blogul tău este în română şi evident, este adresat românilor, nu ai avea niciun motiv să-ţi iei hosting din străinătate, deoarece:

1. Dăunează la SEO (search engine optimization – optimizare pentru motorul de căutare).

Partidul (Google) te vrea cu IP dintr-o clasă alocată României. Evident că IP-ul poate fi alocat pentru o ţară şi server-ul să fie în alta, însă de obicei firma de hosting îţi alocă IP din ţara respectivă.

2. Timpul de răspuns mare.

Creşte distanţa, creşte şi timpul de răspuns al site-ului tău. Să nu mai spun că pot apărea probleme pe traseu, de exemplu să nu răspundă un router, traficul în acest caz fiind redirecţionat… deci un timp de răspuns şi mai mare.

Fiind din Bucureşti, atunci când mi-am ales firma de hosting, am ţinut cont de toate aceste lucruri:

– să am un timp de răspuns cât mai mic (1 ms) cu server-ul pe care este şi site-ul meu. Conform unui studiu Google, tot ce înseamnă încărcare a site-ului sub 100 de ms, este perceput de către utilizator drept “instant”.

Alte studii spun că dacă site-ul tău se încarcă în peste 2 secunde, pierzi 20-30% dintre utilizatori, de aceea e bine să ai un site cât mai bine optimizat, pentru o încărcare rapidă.

– să fie cât mai puţine hopuri. La un traceroute (tracert cik.ro in cmd) , sunt doar 5 hopuri de la mine până la hostingul meu (M247), fiind cele mai puţine dintre toate firmele mari pe care le-am încercat.

De exemplu, până la Hostway sunt 7 şi Voxility 10. Cât mai puţine înseamnă o încărcare mult mai rapidă şi posibile probleme pe traseu mult mai rare.

Şi atunci de ce ai vrea să-ţi iei pentru site-ul tău găzduire shared, VPS sau dedicat din altă ţară?

Nu cred că preţurile ar fi un motiv, deoarece găseşti oferte bune şi la noi. Nici calitatea oamenilor, fiindcă sunt şi în România mulţi oameni pricepuţi şi amabili.

Atunci pentru ce? Singurul lucru viabil care-mi trece prin gând, ar fi pentru stabilitate.

În concluzie, dacă vreţi să vă deschideţi blog în română, cea mai bună alegere din punctul meu de vedere este găzduirea din România, atât pentru binele site-ului (SEO), al vizitatorilor şi al firmelor de hosting care se pot dezvolta şi oferi servicii mult mai bune dacă le daţi lor banii în loc să-i scoateţi din ţară.

Share it on:
TwitterFacebook

One Comment

  1. Am gazduire in Romania, am gazduire in afara( Amsterdam). Cea din afara merge mai bine, pentru ca nu este pe shared, ci pe VPS, iar resursele sunt mai multe.
    Gazduirea in cloud ma costa 3,5E, resurse duble, iar in Romania plateam 5E pe resurse la jumatate.
    Timpul de raspuns era sub 10, dar daca RAM-ul nu era cat trebuie, am ales sa mut in afara, cu 50ms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *