Securitate IT în fiecare zi 30

Securitate IT în fiecare zi 30

Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:

1. Network World: Ruşii sunt mai deştepţi decât americanii

rusi versus americani

Şi nu eu spun acest lucru, ci chiar un american. Nu un american de rând, ci unul dintre şefii companiei de securitate IT Trend Micro, Tom Kellermann.

Acesta crede că hackerii ruşi sunt atât de productivi în a provoca daune imense instituţiilor financiare americane, tocmai pentru că gândesc fiecare mişcare pe care o fac, exact ca într-un joc de şah, cu mult înainte de a o pune în practică.

“Ruşii sunt mult mai inteligenţi decât americanii, fiindcă gândesc fiecare decizie luată, în aşa măsură încât totul devine un joc incredibil de strategic. Aceştia operează pe tabla de şah, cu până la 12 mutări înainte, atât în ceea ce înseamnă atacul, cât şi apărarea lor” a precizat Tom Kellermann.

După cum se ştie, băncile americane au avut mult de suferit de pe urma atacurilor hackerilor ruşi, în special în ultima vreme. Cel puţin patru instituţii financiare mari din Statele Unite ale Americii au fost compromise de către hackeri ce provin din Federaţia Rusă.

După toate aceste probleme, americanii vor să vadă acum dacă cei care au realizat asemenea lucruri sunt de capul lor, sau pe acolo sunt implicate şi agenţii guvernamentale ruseşti, care au dorit să se răzbune ca urmare a sancţiunilor dictate împotriva Federaţiei Ruse.

2. Threatpost: “CryptoWall este o afacere de milioane.”

CryptoWall afacere dolari

CryptoWall este un virus care criptează toate fişierele de pe calculatoarele victimelor, iar în schimbul informaţiilor în legătură cu decriptarea lor, hackerii solicită o anumită sumă de bani.

În acest mod, hackerii au reuşit să strângă nu mai puţin de 1,1 milioane de dolari, în cele şase luni de când acest virus şi-a făcut apariţia pe Internet, conform cercetătorilor din domeniul securităţii IT, ai companiei Dell.

Oamenii continuă să plătească, pentru ceea ce cred ei că va fi deblocarea fişierelor criptate, chiar dacă experţii în securitate IT le-au recomandat să nu facă acest lucru, deoarece nu vor primi nici cheile de decriptare, nici instrucţiuni cum să-şi deblocheze calculatoarele, în cele mai multe cazuri. Un fel de dai banii şi nu se întâmplă nimic, în afară de a rămâne cu mai puţine finanţe.

Numărul infecţiilor cu acest malware de tip ransomware, se estimează a fi undeva la peste 600,000, în jur de 5 miliarde de fişiere fiind criptate de respectivul virus informatic.

Sumele plătite de către victime se situează undeva între 200 şi 2,000 de dolari, însă au fost cazuri când unii oameni au plătit şi 10,000 de dolari în încercarea de a-şi recupera fişierele. Plăţile se fac, de obicei, prin Bitcoin.

Pentru a nu cădea chiar voi victime unui astfel de şantaj, nu daţi click pe programele pe care nu le cunoaşteţi, care provin din surse dubioase. De asemenea, dacă nu sunteţi pasionaţi de securitate IT, folosiţi o soluţie anti-virus şi faceţi back-up celor mai importante fişiere, pe soluţii standard de stocare, cât şi în cloud.

În cazul unor astfel de viruşi, cea mai bună este prevenţia, fiindcă în cazul în care fişierele au fost criptate, este greu să le mai recuperaţi, chiar şi dacă plătiţi sumele cerute de către hackeri.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

2 Comments

  1. Eu cred ca asiaticii i-au depasit deja pe rusi.

    • Daca este sa ne luam dupa harta globala a mediei coeficientului de inteligenta, chinezii ne cam intrec pe toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *